Ruokarajoitteisena reissussa

IMG_20180215_214345[9229].jpg
Dubaissa hotellihuoneessa paikallisen kaupan hedelmistä väsätty aamiaislautanen.

Ajattelin näin aluksi kirjoittaa itselleni tärkeästä aiheesta, nimittäin matkustamisesta erityisruokavalioisena. Omassa elämässäni nämä kaksi asiaa näkyvät melko vahvasti, ja minulta on usein kysyttykin vaikeiden allergioideni vaikutuksesta matkustamiseen. Itselläni on anafylaksiaakin  aiheuttavien allergioiden vuoksi nykyään luontaisesti gluteeniton, munaton ja pähkinätön ruokavalio. Mitä matkustamiseen tulee, olen ollut intohimoinen Etelä- ja Väli-Amerikassa reissailija, mutta viime vuosina olen päässyt tutustumaan myös toiseen puoleen palloa. Sujuva englannin ja espanjan kielen taito toki helpottaa ruokavaliostakin puhuttaessa matkan aikana, mutta jos ei yhteistä kieltä löydy niin näihinkin tilanteisiin usein löytyy jokin ratkaisu. 

Alkuun voisinkin mainita sen, että vakavien allergioiden kanssa matkustaminen ei ole helpoimmasta päästä ja saattaa olla välillä jopa hieman riskialtista, mutta muutamalla vinkkivitosella pääsee jo melko pitkälle.

 

Varaa majotus, jossa on ruoanlaittomahdollisuus

Tällä vinkillä et vain helpota erityisruokavalion kanssa pärjäämistä, mutta myös säästät matkabudjetissa. Tämä mahdollistaa sen, että tiedät mistä ruokasi on valmistettu. Jos et ihan jokaista ruokaa laita itse, niin ainakin suurimmat ateriat, jolloin pystyt hieman vähentämään selittely- ja selvittelykertoja ravintoloissa. Näin pääset valitsemaan tuotteita, jotka sopivat sinun ruokavalioosi ja samalla  myös fiilistelemään paikallisten markettien ja torien tunnelmaa.

 

IMG_20171214_123353_331[9234]
Balilla ihanaakin ihanampi aamupala.

Muistuta matkaseuralaisiasi jo ennen lähtöä ruokavaliostasi

Tämä ei kaikkien kohdalla ole kovin oleellinen, mutta jos kärsit vaikeammasta erityisruokavaliosta, on hyvä muistuttaa matkakumppaneita jo ennen reissuun lähtöä, että syömisesi voi tuoda mukanaan pieniä haasteita. Myös mahdollisissa vahinkotilanteissa on toisten hyvä olla tietoinen, mitä tulee tehdä esim. anafylaktisen shokin sattuessa. Omalla kohdallani on aina sattunut ihanan joustavaa matkaseuraa ja vaikka monen tunnin ravintolan etsiminen onkin kääntynyt supermarkettiin, niin kukaan ei ole turhautunut (paitsi minä itse).

 

IMG_20171211_224139_625[9227]
Dubaissa tarjoilijan kanssa minulle varioitu salaatti. 

Varaa lennolle erityisruoka tai ota eväät

Itse olen kokenut parhaaksi olla syömättä lainkaan lentoyhtiöiden tarjoamaa ruokaa omien allergiaoireiden vakavuuden vuoksi. Jos lentomatkat ovat pitkiä, on lennolle hyvä varata mahdollisimman hyvin säilyvää, mutta runsasenergistä evästä. Eväiden kanssa tulee muistaa huomioida, että nestemäisiä tuotteita ei saa matkustamoon viedä ja myös maakohtaisia eroja löytyy kieltojen suhteen. Moniin erityisruokavalioihin on kuitenkin mahdollista tilata ennakkoon ruoka lentoyhtiöltä varauksen yhteydessä.

 

IMG_20180215_214538[9226].jpg
Matkaeväät lennolle Sydneyn lentokentältä. 

Varaa mukaan kuivaruokia

Itse olen kokenut hyväksi tavaksi varata matkoille mukaan esimerkiksi tattarihiutaleita pussitettuina annoksina, gluteenitonta pastaa, keittojauheita ja kuivavälipaloja. Jos ei heti ensimmäisinä päivinä jaksa etsiä käsiinsä sitä kohteen parasta ruokaputiikkia, niin on ainakin hätävarana itselleen sopivat aamupuurot omasta takaa valmiina.

 

IMG_20180206_213026_584[9232]
Uudessa-Seelannissa roadtripin eväänä sushia. Ilman soijakastiketta kylläkin.. 

Ota mukaan tarvittavat lääkkeet

Itselläni on kulkenut mukana muutama Epipen-adrenaliinipiikki sekä allergialääkkeitä. Epipenin kanssa kannattaa huomioida sen säilytyslämpötilat, ettei se olisi liian kuumissa eikä kylmissä lämpötiloissa. Sille voi hommata esimerkiksi pienen kylmää pitävän säilytyspussukan. Lääkkeistä on myös hyvä olla reseptit mukana, mutta itse en ole joutunut ikinä näyttämään omien lääkkeideni reseptejä lentokentillä.

 

cof
Balin reissulla paikallisen avokadoravintolan antimia.

Yritä löytää kommunikointikeinot

Sinua ei välttämättä tulla ymmärtämään. Varaudu siihen, että joudut selittämään asiat sataan kertaan, myös käsiä ja jalkoja käyttäen. Nykyään on monia apuvälineitä kommunikaation parantamiseksi. Jos esimerkiksi ravintolassa on Wifi, voit yrittää kääntää selittämäsi asiat kohdemaan kielelle Google-kääntäjällä tai voit pitää mukana esimerkiksi listaa, johon olet kääntänyt sopimattomat ruoka-aineet englanniksi ja kohdemaan kielelle. Myös kuvat auttavat ymmärtämisessä. Aina kannattaa hieman liioitella oireista kerrottaessa, jotta erityisruokavaliosi otetaan tosissaan. En myöskään suosittele syömään ruokaa, josta et ole ihan varma mitä se sisältää. Kokeiltu on, eikä ollut kovin hyvä lopputulos. Eli kysy, kysy ja kysy, kunnes olet varma. 

 

IMG_20180215_214132[9211]
Argentiinassa aamupalalla Suomesta tuotua leipää ja paikallista herkkua, dulce de lecheä.

Tutustu kohteen tuotevalikoimaan

Vaikka ruoka ei olekaan allergisen tai muun erityisruokavalioisen matkoilla kovinkaan gourmet-tasoa, se ei tarkoita että jäisit mistään suuresta paitsi. Voit yrittää löytää paikallisista herkuista ne itsellesi sopivat selaillen eri tuoteselosteita. Joskus saatat jopa yllättyä kun omaan ruokavalioon sopivia tuotteita saattaa löytyä jopa Suomen valikomia laajemmin. Monissa maissa esimerkiksi suositaan automaattisesti gluteenittomia tuotteita kuten quinoaa ja tattaria. Kannattaa muistaa, että kunhan lähtee nälkä ja säästyy vakavimmilta oireilta, niin matkoilla on niin paljon muitakin juttuja koettavana kuin paikalliset herkut.

 

Mitä vinkkejä ja kokemuksia sinulla on erityisruokavalioisena matkustamisesta?

♥ Marika

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s