Kandiharjoittelu Aruballa

PALMU
Kuva: @andy_digitalnomad

Viimeksi mainitsinkin tulevasta kandiharjoittelustani Aruban saarella, Karibialla. Nyt siitä siis hieman lisää!

Ravitsemustieteiden opintoihin kuuluu kolme harjoittelua. Yksi niistä tulee suorittaa kandivaiheen aikana eli ensimmäisen kolmen vuoden sisällä. Toiset kaksi niistä suoritetaan maisterivaiheessa perusterveydenhuollossa ja sairaalassa, täällä Suomessa. Tämän ensimmäisen, noin neljä viikkoa kestävän kandivaiheen harjoittelun saa suorittaa missä vain alaan liittyvässä paikassa, missä päin maailmaa tahansa. Usein kandiharjoittelut on tehty sairaalan ruokapalveluissa, jossain elintarvikealan yrityksessä tai seuraten esimerkiksi yksityistä tai terveyskeskuksessa toimivaa ravitsemusterapeuttia. Itse päätin lähteä hieman erikoisempaan kohteeseen, nimittäin Arubalaiseen Healing Centeriin. Miten ihmeessä päädyin kyseiseen paikkaan?

Kuinka sain harjoittelupaikan Arubalta?

Kuultuani, että kandiharjoittelun saa suorittaa missä vain maailmalla, päätin heti, että haluan lähteä tekemään sen ulkomaille. Tapani mukaan helppo kuulostaa liian tylsältä,  joten päätin lähteä koettelemaan maailmanvalloittajasieluani ja hain aivan ympäri maailmaa Havaijista Fijille. Kirjoitin yleisen hakemuksen englanniksi, päivitin CVni moderniin ja selkeään muotoon ja pyysin itselleni suosittelijat. Sitten aloitin googlaamisen ja mieli avoinna lähdin etsimään erilaisia ravitsemuspalvelujen tarjoajia ympäri maailmaa. Lähetin useita kymmeniä hakemuksia eri maihin. Useista paikoista vastattiin ettei heidän tilanteensa sopinut harjoittelijan ottamiseen, mutta sitten eräs kaunis päivä Arubalta tuli sähköpostia, jossa vastattiin, että tervetuloa!

Hetki täytyi miettiä minne olinkaan hakenut. Pienen muistelun ja selvitystyön jälkeen huomasin, että kohde, josta vastattiin oli aivan toista maailmaa kuin mitä yliopistossamme opiskellaan. Siellä tarjotaan mm. akupunktiota, chakrahoitoja, kiinalaisen lääketieteen palveluja sekä tietysti ravitsemuspalveluja. Ensin täytyi tarkistaa opettajiltamme, että soveltuuhan paikka harjoittelun suorittamiseen ja se sopi mainiosti. On hienoa, että minulla on mahdollisuus nähdä ja kokea toisenlainen näkökulma kuin mitä yliopistoni tarjoaa. Minua on aina kiinnostanut monipuolisesti erilaiset tavat parantua ja lisätä hyvinvointia, on se sitten fiiliksen tai tieteen menetelmin. On hienoa päästä näkemään harjoittelun kautta uutta näkökulmaa ja monipuolisia menetelmiä hyvinvoinnin lisäämiseen.

Aruba, ”One happy island”

Aruba on Alankomaille kuuluva pieni saari Karibialla, aivan Venezuelan ja Kolumbian tuntumassa. Saari on vain noin 30km pitkä ja alle 10km leveä ja ilmasto siellä on kuiva ja kuuma. Aruban puhutuin kieli on papiamento, joka on sekoitus hollantia, portugalia ja espanjaa. Papiamenton lisäksi saarella puhutaan hollantia sekä suhteellisen paljon englantia ja espanjaa, onhan Aruba yksi vilkkaimmista Karibian saarista turismin suhteen.

On huikeaa päästä näkemään tällaisen paikan meno paikallisten näkökulmasta. Tulen asumaan harjoitteluni ajan klinikan yhteydessä olevassa huoneistossa. Kielikylpyäkin tulen varmasti saamaan, sillä käytössä tulee varmasti olemaan sekä englanti että espanja, ja ehkä muutama lause papiamentoakin saattaa jäädä takaraivoon.

Mitä tulen siellä tekemään?

Työtehtäväni klinikalla selviävät tarkemmin lähempänä. Alustava tieto on, että tulen yleisesti avustamaan paikan avaamisessa ja sulkemissa sekä kaikessa pienessä sillä välillä. Ravitsemuspalveluina heillä tarjotaan verinäytteen analysointia ja sen pohjalta suunniteltuja yksilöllisiä ravitsemussuunnitelmia. Tulen auttamaan myös siis esimerkiksi verinäytteiden otossa ja käsittelyssä. Työpäiväni tulevat olemaan melko lyhyitä, sillä klinikka on auki vain noin neljä tuntia päivässä. Aukioloaikojen ulkopuolella tulemme käymään paikan periaatteita ja käytäntöjä läpi paikan omistajan kanssa. Odotan innolla sitä, että saan kuulla mielipiteitä häneltä siitä, miksi hän on päätynyt kiinalaisen lääketieteen pariin ja kuinka hän näkee esimerkiksi tässä tapauksessa ravitsemusasiat.

Lyhyet työpäivät tarkoittavat lähinnä kolmea asiaa.

1) Joudun pidentämään harjoitteluaikaani Aruballa alkuperäisen neljän viikon sijasta kuuteen viikkoon.

2) Minulla tulee jäämään aikaa myös kirjoittaa kandia.

3) Minulla tulee olemaan aikaa päästä nauttimaan Aruban valkeista hiekkarannoista ja kaikesta muusta, mitä tällä taivaallisella minisaarella on tarjota.

Vielä ennen lähtöä olisi tehtävänä selvittää muun muassa tarvittavat rokotteet kuntoon, päihittää ainakin sata meneillään olevaa kurssia loppuun ja ruveta henkisesti valmistautumaan siihen, että lähden yksin moiselle matkalle. Lähtöön on tasan kaksi kuukautta ja voin sanoa, että alkaa jännittämään kyllä ihan superisti!

Oletko sinä käynyt Aruballa? Oletko kenties tehnyt harjoittelun ulkomailla tai haluaisitko mahdollisesti lähteä myös valloittamaan maailmaa tulevaisuudessa? Mitä ajatuksia?

♥ Marika

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s