Vegaani raskaus

 

photo-1532080138060-757c7e6a6aef
Kuva: @rawpixel

Kesä alkaa olla lopuillaan, mikä tarkoittaa myös sitä, että kesäkandi alkaa olla paketissa. Kirjallinen osuus on jo palautettu ja kanditutkielma on enää esitystä vaille valmis. Halusinkin koota teille luettavaksi pääkohtia siitä, mitä on nyt kesän aikana tullut tehtyä. Kandityöni otsikko oli  ”Vegaaniruokavalion yhteys raskauden etenemiseen ja syntyvän lapsen hyvinvointiin”. Itseäni raskauden aikainen ruokavalio kiinnostaa kovasti. Päätin tutkailla aihetta tietyn ruokavalion puitteissa, johon valikoitui vegaanisuus, nimittäin onhan  vegaaniruokavalio kasvava trendi länsimaisessa kulttuurissa.

Vegaaniruokavalion yleistymisen näkee mm. markettien vegaanituotteiden karttuvassa valikoimassa ja ravintoloiden menuissa. Vegaaniruokavaliolla on oikein toteutettuna todettu olevan useita terveydelle edullisia vaikutuksia. Länsimaissa vegaanit saavat usein sekasyöjiä enemmän mm. C-vitamiinia, magnesiumia, folaattia ja ravintokuitua. Kuitenkin vegaaniruokavalio voi tuoda mukanaan joitain ravitsemuksellisia haasteita, esimerkiksi tiettyjen vitamiinien ja kivennäisaineiden osalta. Nämä ravitsemukselliset haasteet korostuvat entisestään raskaaksi tullessa. Joka maassa, kuten Saksassa, ei vegaaniruokavaliota suositella raskaana ollessa juurikin mahdollisten ravitsemuksellisten puutosten vuoksi. Suomessa kuitenkin Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan vegaaniruokavalio sopii monipuolisesti noudatettuna myös raskauden ja imetyksen aikana noudatettavaksi (raskausajan ruokasuositukset löydät täältä). No mitäs sitten tulisi ottaa huomioon, jos haluaa noudattaa vegaaniruokavaliota raskauden aikana?

PROTEIINI

Paljon keskustelua herättävä proteiini, on tärkeää huomioida etenkin vegaaniruokavaliota noudattaessa. Olen jopa kuullut joidenkin juttelevan, että eihän me sitä proteiinia tarvita, se on vain mainoskikka. TARUA, TARUA, TARUA! Ihminen todellakin tarvitsee proteiinia, sillä oikeastaan lähes kaikki elimistössä koostuu aminohapoista eli proteiinien rakennusaineista. Kasvikunnan proteiini on joistain lähteistä, kuten pelkistä pavuista, ihmiselle aminohappokoostumukseltaan epätäydellistä. Elimistön proteiinien rakentumiseen tarvitsemme ravinnosta tiettyjä aminohappoja, mikä onnistuu kasvikunnan proteiinin lähteitä yhdistelemällä päivän eri aterioilla. On siis tärkeää yhdistellä papuja, linssejä, herneitä, viljatuotteita ja pähkinöitä, jotta äidin lisäksi kehittyvä ja kasvava vauva saa myös kaikkia tarvittavia aminohappoja rakennusaineiksi.

photo-1511690656952-34342bb7c2f2
Kuva: @edgarraw

B12-VITAMIINI

B12-vitamiinia saa ainoastaan eläinkunnan tuotteista. Kuitenkaan länsimaissa vegaaneilla ei ole juurikaan havaittu B12-vitamiinin puutosta, mahdollisesti lisien käytön ansiosta. B12-vitamiini toimii puna- ja hermosolujen muodostuksessa, joten odottavan äidin B12-vitamiinin puutoksella voi olla merkittäviä haittavaikutuksia sikiön normaalille kehitykselle. B12-vitamiini toimii folaatin aktivoimisessa, joten vaikka folaattia saisi vegaaniruokavaliosta hyvin, voi sen puutosoireita, kuten hermostoputken sulkeutumishäiriötä, ilmetä myös B12-vitamiinin riittämättömän saannin vuoksi. On siis tärkeää varmistaa B12-vitamiinin saanti lisien käytöllä ja täydennetyillä elintarvikkeilla.

JODI

Jodi on kilpirauhashormonin kannalta välttämätön kivennäisaine. Jodia saa jodioidun suolan lisäksi pääosin maitotuotteista, kananmunasta ja kalasta. Näiden ruoka-aineiden jäädessä pois, vegaanin olisi hyvä kiinnittää jodin saantiin erityistä huomiota. Huomasin vegaanien ravitsemustilaa tutkineita tutkimuksia läpi käydessäni, että länsimaisilla vegaaneilla esiintyy herkästi lievää jodin puutosta, jonka on havaittu olevan yhteydessä mm. lasten myöhempään kognitiiviseen kehitykseen. Äidin jodin puutos voi siis vaikuttaa esimerkiksi lapsen myöhempään lukutaitoon ja kieliopilliseen ymmärtämiseen.

RAUTA

Itselleni uutena havaintona kandityötäni tehdessä tuli se, että vegaanit saavat usein sekasyöjiä enemmän rautaa. Kuitenkin kasvikunnan lähteistä saatava ei-hemirauta ei imeydy yhtä helposti kuin eläinkunnan tuotteista saatava hemirauta. Luultavasti pääosin tämän vuoksi vegaanien ferritiinitasot eli ns. rautavarastot ovat herkemmin sekasyöjiä pienemmät. Raudan tarve usein kasvaa raskauden aikana, pääosin lisääntynyttä punasolumäärää sekä sikiön ja istukan tarpeita varten. Raudan riittämättömästä saannista voi aiheutua raudanpuuteanemia, jolla voi olla negatiivisia yhteyksiä raskauteen ja esimerkiksi lapsen alhaiseen syntymäpainoon. Onkin siis tärkeää huolehtia runsaasta raudan saannista, ja usein ravinnosta saatavan raudan lisäksi useat naiset tarvitsevat rautalisän raskauden aikana.

photo-1510693306332-74189fa090d4
Kuva: @kimnanney

EPA JA DHA

Kalan poisjättäminen ruokavaliosta vaikuttaa pitkäketjuisten n-3-rasvahappojen saantiin. Rasvojen riittävä saanti, etenkin raskauden alkuvaiheessa on hyvin tärkeää mm. lapsen aivojen kehitykselle. Välttämättömiä rasvahappoja saa myös kasvikunnan tuotteista, kuten rypsiöljystä.


Vielä ei ole paljoa tutkimustietoa tehty suoraan raskaana olevista vegaaneista länsimaissa, mutta toivottavasti tieto lisääntyy vegaanisuudenkin yleistyessä. Pääasiassa olisi siis tärkeää koota vegaaniruokavalio monipuoliseksi, jotta myös kriittisten ravintoaineiden saanti olisi riittävää ja vauva saisi ideaalisen paketin kaikkia tarvittavia ravintoaineita hyvään kasvuun ja kehitykseen. Ruokavaliota on hyvä höystää tietyillä ravintolisillä ja täydennetyillä elintarvikkeilla. Kuitenkin tiettyihin yksittäisiin ravintoaineisiin keskittymisen lomassa on hyvä pyrkiä muistamaan perusasiat ja syödä riittävästi, sillä energian tarve kasvaa raskauden edetessä. Tiukkoja ruokavalioita noudatettaessa on etenkin raskausaikana suositeltavaa kuitenkin kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen.

Onko sulla kokemusta/kysymyksiä vegaanisesta raskaudesta?

-Marika

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s