Kuinka tehdä herkuista terveellisiä? Eikun siis..

Tarvitseeko herkuista tehdä terveellisiä? Mitä herkut edes ovat?

Miellämme usein herkuiksi runsasenergiset, valkoista sokeria ja rasvaa sisältävät tuotteet, kuten makeiset, jäätelöt, sipsit, keksit ja leivonnaiset. Kuitenkin yhtä hyvin jollekin herkku voi olla mehukas mango tai juuri torilta ostetut varrelliset porkkanat. Mikään näistä ei ole ”hyvä” tai ”huono” herkku, mutta kuitenkin terveyden näkökulmasta näiden välillä on eroa sen suhteen, paljonko niitä olisi hyvä pitää ruokavaliossa. Jokaisen ruokavalio on yksilöllinen, joten en nyt mene siihen, paljonko on hyvä määrä. Sen sijaan ajattelin avata muutamia myyttejä siitä, mikä saatetaan mieltää terveelliseksi, kun näitä perinteisesti herkuksi miellettyjä tuotteita muunnellaan uusiin terveysbuumeihin tai dieetteihin sopiviksi. Mediassa on noussut viimevuosina esiin tietynlainen fitnessbuumi ja terveysintoilu, joihin tietysti markkinat ovat vastanneet erilaisilla ”terveysherkuilla”.

✖️Gluteeniton
Gluteeniton ei ole yhtä kuin terveellinen. Tietysti tapauksissa kuten keliakia tai vilja-allergia, gluteenittomuus on välttämätöntä. Muutoin kuin sairauksissa, gluteenin välttämiseen terveyden näkökulmasta ei ole syytä. Gluteeniton ruokavalio sisältää helposti vähemmän kuitua ja tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita kuin täysjyväisiä kotimaisia viljoja sisältävä ruokavalio.

✖️ Kookosöljy
Useissa ”terveysherkuissa” on käytetty kookosöljyä. En tarkoita, etteikö sitä voisi käyttää, mutta terveydellisiä perusteita sille ei ole. Kookosöljy on jostain syystä onnistuttu markkinoimaan terveysöljynä, mutta fakta on, että se on lähes täysin tyydyttynyttä rasvaa, josta on meille terveyden näkökulmasta aikalailla vain haittaa. Ihon hoitoon kookosöljy on oikein mainio, mutta ruokavaliossa sitä ei kannata suosia jokapäiväisenä ruoanlaittorasvana terveyden kannalta.

Kuva: Unsplash @teplyj_aprel

✖️Erikoissokerit
Tummia sokereita markkinoidaan usein käytettäväksi terveellisempinä vaihtoehtoina niiden suurempien mikroravintoainepitoisuuksien vuoksi. Jotta hyötyisit näistä ravintoaineista, sokerin käyttömäärien tulisi olla tällöin erittäin suuret, jolloin myös negatiiviset terveysvaikutukset korostuvat. Mikäli sokerin kulutus on kohtuullista, terveyden suhteen on vain siis makukysymys valitseeko esim. Muscovado-sokerin vai valkoisen sokerin.

Ei ole siis kovinkaan yksiselitteistä kuinka valita terveellinen vaihtoehto. Markkinat saattavat usein hämätä myyntilauseillaan, mutta mikäli herkuttelua on arjessa sopivissa määrin, ei ole välttämättömyys valita sitä gluteenitonta, hunajalla makeutettua ”terveysjäätelöä”. Esimerkiksi itse olin kuvassa esiintyvän jäätelökojun kimpussa innoissani ja turvallisin mielin, sillä sen tuotteet sopivat allergioihini, mutta se, että kupissa lukee ”terveellistä jäätelöä”(helados saludables), ei tee siitä automaattisesti terveellistä. Ja sekin jos joku on fine, nimittäin oli hyvää!

Miksi en sitten valitsisi jäätelöä tai suklaalevyä, jossa esimerkiksi rasvan laatua on parannettu tai sokerin määrää vähennetty?
Mikäli se sopii maun ja hinnan puolesta herkkuhetkeesi, valitse se. Pienilläkin teoilla ja valinnoilla on pidemmässä juoksussa merkitystä. Muistutan kuitenkin, että herkkuhetket kuuluvat arkeemme, ja jos kiellät itseltäsi jotain, on sitä entistäkin vaikeampi usein vastustaa.

Nautinnollista kesän jatkoa ja maukkaita herkkuhetkiä toivottaen,
Marika

Lähteet:
El Khoury D, Balfour-Ducharme S, Joye IJ. A Review on the Gluten-Free Diet: Technological and Nutritional Challenges. Nutrients. 2018;10:1410.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Kansanterveyden edistäminen -yksikkö. Fineli. Elintarvikkeiden koostumustietokanta. Versio 20. Helsinki 2019. www.fineli.fi
Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä ruoasta. Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Helsinki: Punamusta Oy. 2018.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s